Recept
Dolma in druivenbladeren
Een recept van Vazisubani Estate
Ingredienten
- Ongeveer 60 druivenbladeren
- Halve kilo 50/50 gemengd gehakt
- 120 gram rijst
- 1/2 theelepel rode peper
- 1/2 theelepel gedroogde koriander
- Zout (hoeveelheid afhankelijk van persoonlijke voorkeur)
- 4 teentjes knoflook
- 2 witte uien
Naar smaak en variatie kan ook fijngehakte basilicum, peterselie, koriander of alleen fijngehakte verse munt toegevoegd worden.
Voor de dip / saus:
- 3 teentjes knoflook
- 400 gram Matsoni (indien niet beschikbaar, zure room)
- 1 snufje kaneel
- 1 theelepel witte suiker
De aanbevolen wijn bij dit gerecht:
Wijnhuis Vazisubani Estate heeft bij dit gerecht hun qvevri wijn “Kakhuri Mtsvane” geselecteerd.
In de ideale situatie passen de wijn en het gerecht niet alleen bij elkaar: ze versterken elkaar ook.
De wijn is te koop bij Ghvino.nl voor de prijs van € 14,95.
Koop nuBereiding
Vulling:
- Kook de rijst zo’n 5 minuten voor;
- Doe de voorgekookte rijst samen met het gehakt, geperste knoflook en uien in een kom. Voeg rode peper, gedroogde koriander en zout toe. Meng de ingrediënten.
Prepareren van dolma:
- Om een individuele dolma te maken, neem je een kleine hoeveelheid van de vulling en kneed je deze met de hand tot een langwerpige vorm (5-6 cm lang). Het doel is om een hapklare dolma te creëren.
Inpakken van de vulling:
- Leg een nat wijnblad voorzichtig op een vlakke ondergrond en leg de gevormde vulling aan de onderkant van het blad. Wikkel de zijkanten van het blad over het mengsel.Vouw de basis van het blad om en herhaal dit totdat je de vulling helemaal hebt ingepakt;
- Wanneer alle dolma’s zijn gemaakt, plaats je ze in lagen in een diepe pot. Zorg ervoor dat ze dicht bij elkaar worden geplaatst;
- Kook de dolma op een laag tot middelhoog vuur gedurende 30-35 minuten.
Bereiding saus
- Pers 3 teentjes knoflook en voeg deze toe aan 400 gram Matsoni (of zure room);
- Voeg 1 snufje kaneel en 1 theelepel witte suiker toe (optioneel);
- Meng de ingrediënten.
Serveren:
- Serveer de warme dolma op tafel met daarbij separaat de saus.
Alternatieve wijnen bij dit gerecht
Ghvino.nl – € 10,95
Ghvino.nl – € 10,95
Ghvino.nl – € 8,95
Ghvino.nl – € 7,95