Historie

Vlag van het koninkrijk Kakheti
Vlag van het koninkrijk Kakheti

Signagi was een belangrijk cultureel centrum in de regio Kakheti, een onafhankelijke feodaal vorstendom welke ontstaan is vanaf het einde van de achtste eeuw. Kakheti werd aan het begin van de elfde eeuw ingelijfd in het Verenigd Georgische Koninkrijk, echter maar voor een periode van minder dan tien jaar. In het begin van de twaalfde eeuw slaagde de Georgische Koning David de Bouwer (1089-1125) erin om Kakheti met succes op te nemen in zijn Koninkrijk.

Na het uiteenvallen van de Georgische Koninkrijk, werd Kakheti in ca. 1460 een onafhankelijke Koninkrijk. Vanaf het begin van de 16e eeuw tot het begin van de 19e eeuw, werden Kakheti en de naburige Kartli onder intermitterende Iraanse bewind geplaatst. In 1616 deporteerde Shah Abbas van Iran, honderdduizenden burgers van de etnische Kakhetische bevolking en verwoestte de regio tijdens zijn bestraffende campagne tegen Teimuraz I, voorheen zijn trouwste onderdaan. Gedurende al deze eeuwen was de regio een integraal deel van Iran en het leverde vele opmerkelijke generaals, bestuurders, vrouwen en vele honderdduizenden boeren voor het Iraanse heerschappij. In 1762 werd het Kakhetisch Koninkrijk verenigd met het naburige Georgische Koninkrijk Kartli. De hoofdstad van Kakheti, Telavi (ook de hoofdstad van de Albanese Hereti) werd de hoofdstad van het verenigde Oost-
Georgische Koninkrijk Kartl-Kakheti en assimilatie van Albanezen werd aangemoedigd door de kerk. Naar aanleiding van het Verdrag van Georgievsk en de plundering van Tblisi door Agha Mohammad Khan in 1801, werd het koninkrijk Kartl-Kakheti toegevoegd aan het tsaristische Russische Rijk. Russische soevereiniteit over Kakheti en de rest van Georgië werd in overeenstemming met Qajar Iran in 1813 bekrachtigd met het Verdrag van Gulistan.

Koninkrijk van Georgië na het uiteenvallen van de staten in 1490
Koninkrijk van Georgië na het uiteenvallen van de staten in 1490

Van 1918-1921 maakte Kakheti deel uit van de onafhankelijke Democratische Republiek Georgië, van 1922-1936 deel van Transkaukasische SFSR en van 1936-1991 deel van de USSR. Sinds Georgisch in 1991 onafhankelijkheid is geworden, is Kakheti een regio in de republiek Georgië waarvan Telavi nog steeds de hoofdstad is.

Kakheti en de wijn

Het is niet heel verwonderlijk dat de regio Kakheti zo’n turbulente historie kent – deze regio welke aan de voet van het Caucasus gebergte ligt, is rijk aan landbouwgrond en vers drinkwater. Daarnaast is het klimaat in deze regio door de gebergtes en rivieren zeer divers, waardoor micro-zones ontstaan welke allen bepaalde karaktereigenschappen hebben welke goed kunnen zijn voor het verbouwen van verschillende agrarische producten.

Nu zouden wij Nederlanders al snel aan verschillende groentes, planten en bloemen denken om daar te verbouwen – de Georgiërs denken echter voornamelijk aan het telen van druiven om wijn te maken! In de valleien aldaar vind je dan ook allerlei verschillende zones voor het verbouwen van verschillende druivensoorten waarmee een veelvoud aan verscheidene wijnen gemaakt worden. De grond, het weer en de zon zorgen voor een zeer hoge kwaliteit druiven – met de 8000 jaar ervaring maken de Georgiërs daar dan ook geweldige wijnen van.

DruivenEen reis naar Kakheti zonder de verschillende wijnhuizen te verkennen en van deze heerlijke nectar geproefd te hebben is dan ook niet voor te stellen. Alle bekende en grote wijnhuizen hebben hier wel een of meerdere wijngaarden (vaak meerdere in verschillende zones om meerdere soorten wijn te maken), Marani, Schuchman, Khareba, Vinoterra – noem een bekend Georgisch wijn huis en ze maken ook zeker wijn in Kakheti. Het is het ook zeker waard om een keer naar Georgië, en daarbij Kakheti, af te reizen! Aldaar kun je je laten verassen door de pracht en praal van de streek – en het heerlijke eten en drinken!