Georgische wijnen in qvevri'sGeorgië is een van de oudste wijngebieden ter wereld en de Georgische wijnen worden alom geroemd om hun smaak en kwaliteit. De vruchtbare valleien van de zuidelijke Kaukasus huisvesten de bron van ’s werelds eerste gecultiveerde druivenranken en neolithische wijnproductie van al meer dan 8000 jaar geleden. Door de vele millennia heen vervult wijn in de Georgische geschiedenis een belangrijke economische en culturele rol. De tradities van de wijnbouw zijn verstrengeld en onlosmakelijk verbonden met de nationale identiteit van het land. Zelfs het Georgische schrift heeft referenties naar de vormen van de druif.

Een van de bekendste regio’s van Georgië, waar wijn wordt geproduceerd is Kakheti (deze regio wordt verder onderverdeeld in micro-regio’s als Telavi en Kvareli). Maar ook de regio’s Kartli, Imereti, Racha-Letsjchoemi en Kvemo Svaneti, en Abchazië zijn befaamd om hun wijn productie van uitzonderlijk goede kwaliteit.

Georgische wijnen komen uit deze strekenUNESCO voegde de oude traditionele Georgische wijnbouw methode (fermentatie met behulp van de qvevri) aan de lijst van UNESCO immaterieel cultureel erfgoed toe. En ondanks dat Frankrijk de reputatie heeft als het wijnland bij uitstek, is Georgië bewezen het oudste wijn producerende land ter wereld. En in de afgelopen 8000 jaar is dan ook de traditie van wijnbouw doorgegeven van generatie op generatie waarbij elke nieuwe generatie het proces verder geperfectioneerd heeft. Menig Georgiër welke in het dorp woont maakt zijn eigen wijn. Zelfs de Georgiërs welke in de steden wonen houden er vaak een huis in het dorp op na waar ze druiven telen om hun eigen wijn mee te maken. Het resultaat is vergelijkbaar met een land waarbij de nationale sport een ruime selectie aan talent heeft: zo zijn er enorm veel top wijnen welke uit Georgië komen!

Een van de redenen waarom wij hier in Europa weinig bekend zijn met de historie van Georgië en haar reputatie op wijngebied, is omdat het land bijna 70 jaar achter een ijzeren gordijn verstopt is geweest. Van 1922 t/m 1991 is het land onderdeel geweest van de Sovjet-Unie, waardoor handel met en reizen naar het land zeer moeilijk was.
Een tweede oorzaak is dat de wijnproductie en export hiervan voornamelijk om eerder genoemde reden, gericht was op Rusland. De Russen zijn alom bekend met de kwaliteit en geweldige reputatie van de Georgische wijnen. En ook al werd er in Rusland gesjoemeld met etiketten (wijnen van mindere kwaliteit uit andere landen kregen alsnog het stempel “Georgische wijn” mee) om aan de vraag te voldoen, dat weerhield men er daar niet van om te blijven zoeken naar de echte Georgische wijn. Inmiddels is sinds de oorlog van 2008 met Rusland, deze export enorm afgenomen en liggen er kansen voor Europa om met deze geweldige wijnen kennis te maken.
Een laatste oorzaak welke in de toekomst minder van toepassing wordt, is de kosten voor transport tussen Georgië en Europa. Op routes van Azië naar Europa varen continue enorme containerschepen heen en weer waardoor container-ruimte zeer goedkoop is. Tussen Georgië en Europa is er in veel minder mate sprake van vrachtverkeer, dit brengt de kosten voor de wijn nog verder omhoog. Dat terwijl deze kosten al hoger liggen dan landen waar de nadruk ligt op kwantiteit van wijn productie in plaats van kwaliteit. Wanneer er echter naar prijs/kwaliteit gekeken wordt, zijn de Georgische wijnen de paar extra euro’s dubbel en dwars waard!

Kisi druiven waar sommige Georgische wijnen van worden gemaakt.Als je een echte wijnliefhebber bent en al bekend bent met veel van de variëteiten in druiven en wijnbouw gebieden in Europa, dan is het goed om je eens te oriënteren op de Georgische wijnen! Er zijn circa 540 verschillende druif variëteiten te vinden in dit land dat slechts twee keer zo groot is als Nederland. En in dit land zijn er verschillende regio’s welke hun eigen klimaat en bodemsoorten kennen, hierdoor zijn variaties in wijnen enorm. Omdat ook wij niet bekend zijn met alle wijnen welke Georgië te bieden heeft (dit kan een levenstaak zijn om deze te ontdekken), hebben we samen met de wijn associatie van Georgië een selectie gemaakt waar we trots op zijn. Maar als je echt de Georgische wijn wilt ervaren, is er natuurlijk geen beter plaats om dit te doen dan in Georgië zelf! De wijnen welke veelal niet geëxporteerd mogen worden zoals wijnen welke in kloosters in zeer kleine oplagen worden gemaakt, zijn een voorrecht om een keer te mogen proeven. Wij hebben het voorrecht gehad om zo’n wijn een keer te mogen ervaren en deze staat inmiddels bovenaan ons lijstje van beste wijnen welke we ooit hebben mogen proeven!