Recept
Zalm met koriander in witte wijnsaus
Een recept van Georgische chef kok Misha Avsajanishvili
Ingredienten
- Zalmfilet – 220 gr
- Koriander – 50 gr
- Wijn – 250 ml
- Knoflook – 1-2 tenen
- Paprika
- Zout (later naar smaak te bepalen hoeveelheid)
Voor de marinade:
- Laurierblad – 2 stuks
- Grove peperkorrels – 10 gr
- Water – 2 liter
- Zout – 50 g
De aanbevolen wijn bij dit gerecht:
Georgi Berikashvili, de wijnmaker van “Best Georgian wine” heeft dit gerechtspeciaal bij zijn wijn uitgekozen.
In de ideale situatie passen de wijn en het gerecht niet alleen bij elkaar: ze versterken elkaar ook.
De wijn is te koop bij Ghvino.nl voor de prijs van € 17,95. Niet de goedkoopste wijn, maar deze trek je dan ook alleen bij gelegenheid open wanneer er ook wat moois op tafel wordt opgediend.
Koop nuBereiding
Bereid de marinade voor
- Doe zwarte peperkorrels, laurier en zout in water.
- Voeg als het water kookt de zalmfilets toe (met huid) en laat deze 5-7 minuten koken.
- Verwijderen de zalm vervolgens met een vergiet.
- Bij eigen voorkeur kan nu de huid voorzichtig van de zalm gehaald worden.
- Giet het water waarin de zalm heeft gekookt af in een filter en bewaar deze.
- Kook tegelijkertijd de wijn zodat deze 30% minder wordt en daarmee dus geconcentreerder.
- Snijd de koriander fijn.
- Pers de knoflook (1 of 2 teentjes, naar gelang van smaak behoefte).
- Voeg naar smaak paprikapoeder toe.
- Meng de koriander, knoflook en paprikapoeder nu samen.
- Neem nu 400 ml van de visbouillon en voeg hier de koriander/knoflook/paprikapoeder aan toe.
- Voeg daarna de wijn toe.
- Voeg de zalm nu weer toe aan deze bouillon.
- Voeg desgewenst zout naar smaak toe.
Schep een stuk zalm op je bord en giet de bouillon erover en zet er een heerlijk wijntje naast – écht genieten!
Het gerecht kan warm of gekoeld worden geserveerd (afhankelijk van je eigen voorkeur.
Alternatieve wijnen bij dit gerecht
Ghvino.nl – € 8,95
Ghvino.nl – € 8,95
Ghvino.nl – € 8,95
Ghvino.nl – € 7,-